Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату – спомен на 21. октобар 1941

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату је државни празник Републике Србије. Овај празник се празнује 21. октобра и обележава радно.

Обележава се као спомен на 21. октобар 1941. године и крваву јесен 1941. године када су немачке окупационе трупе извршиле масовни ратни злочин над цивилима у Крагујевцу и широм Србије. На суђењу током Нирнбершког процеса прихваћена је чињеница да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, а накнадна истраживања су утврдила имена 2.792 убијених. Повод за стрељање били су немачки губици након сукоба са припадницима устаничког покрета. У акцији здружених снага партизана и четника са немачким трупама, на путу између Крагујевца и Горњег Милановца, било је жртава на обе стране. Немци су изгубили 10, док је 26 војника било рањено. Немачки заповедник у Србији генерал Франц Беме издао је наређење да се за једног убијеног немачког војника стреља 100, а за једног рањеног 50 цивила.

Због Ковид ситуације и немогућности да на часовима обележимо Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату -спомен на 21. октобар 1941. ученици историјске секције су се потрудили и направили неколико паноа . Текст и цртежи нас подсећају на време када су Немачки војници извршили најмасовније стрељане недужних грађана и ученика 21. октобра 1941.године у Крагујевцу. У знак сећања на жртве стрељања Шумарице су претворене у спомен-парк. Унутар меморијалног комплекса налази се 10 споменика подигнутих на местима где су се налазиле хумке стрељаних.

Можемо опростити али не смемо заборавити!

Наставница историје : Мирјана Вуксановић

Погледајте виртуелну туру по музеју у Шумарицама.
http://www.spomenpark.rs/virtualna-tura/spomenparksrpski2016.html
Дан када се одиграла “Крвава бајка”: Потресни стихови Десанке Максимовић сведоче о стравичном догађају у Крагујевцу

https://www.youtube.com/watch?v=WONsUDsEc-8&feature=emb_title