Дан присаједињења Војводине Србији

Војводина данас обележава 102. године од када је Велика народна скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаједињењу Kраљевини Србији. Од 2018. године, 25. новембар обележава се као датум од покрајинског значаја када се додељују признања, укључујући и оно највише – Награду "Михајло Пупин". 

Тиме су испуњене тежње српског и осталог словенског становништва у јужној Угарској да дочека ослобођење и да на крају Првог светског рата постане део заједничке државе са матицом. Посебна је била величина Јаше Томића и његових следбеника који су препознали то да стварање данашње Војводине треба да буде остварено путем директног присаједињења са Краљевином Србијом.
Тај давни 25. новембар је био круна једног великог рата и вишевековне тежње Срба на овим просторима за уједињењем и заједничком државом. Важно је обележавати овај дан који представља део суштине нашег националног идентитета.
Ученици историјске секције су обележили овај значајан датум за историју Војводине, на пригодан начин ( панои, презентације, реферати).
Наставник историје : Мирјана Вуксановић

Презентација 1

Презентација 2

 

https://www.youtube.com/watch?v=CTgOO8ZkLDA&feature=emb_logo