Међународни празник рада  -  Први мај

Дан победе над фашизмом – 9. Мај

Ученици историјске секције, обележили су ова два значајна датума, тако што су направили паное и презентације које су поставили у хол школе и на гугл учионицу. 

С обзиром да је то краћи пролећни распуст оба датума смо обележили на овај начин и захваљујемо се свим ученицима који су дали свој скромни допринос обележавању ових значајних датума.

Међународни празник рада  -  Први мај,

Међународни празник рада Први мај обележава се широм света у знак сећања на дан када су радници у Чикагу 1886. године штрајком и протестима отпочели борбу за осмочасовно радно време и боље услове рада. Дуга историја обележавања Првог маја у Србији прешла је пут од забране одржавања манифестација овим поводом, преко бојкота рада и првомајских уранака који су уведени 1945. године, до различитих активности које се данас спроводе у знак бобре за радничка права и побољшања радног законодавства и услова рада.

ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ – 9. МАЈ

 

 

Девети мај се слави као Дан победе над фашизмом. Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године потписивањем безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха. Почев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света.

Дан победе у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње. Тим пре Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том величанственом победом.

Наставница историје:Мирјана Вуксановић

 

Презентација 1

Презентација 2

Презентација 3