„Дан ружичастих мајица“

Дан превенције вршњачког насиља или „Дан ружичастих мајица“ у свету се обележава дуги низ година, а све је почело у Канади 2007. године. Жртва насиља био је ученик који је школу дошао у ружичастој мајици у знак подршке својој мами која је оболела од карцинома. Сутрадан су сви његови другови обукли ружичасте мајице у знак подршке и као симбол борбе против вршњачког насиља.

Ружичасте мајице постале су препознатљив симбол борбе против вршњачког насиља. Насиље је у разним облицима део наше свакодневице. Изазовите и подстакните сами себе, али и своје пријатеље и породицу да 27. фебруара носе ружичасто и подрже овај програм превенције вршњачког насиља!

Реализатори и идејни творци пројекта су ученици Ученичког парламента „Васине“ школе. Свака школа у свету на свој начин реализује Пројекат, наша школа је први пут ове године покренула тај пројекат у циљу подстицања ученика да размишљају о томе како допринети смањењу вршњачког насиља, а један од начина је и обележавање Дана ружичастих мајица.

Ученици су одржали кратко предавање путем презентација и израдом паноа у свим одељењима школе и указали на значај борбе против вршњачког насиља. На огласним таблама су поставили паное у виду мајице где је сваки ученик могао да напише своје кратко мишљење везано за ову тему, такође смо поставили кутију поверења у коју могу да напишу свој проблем уколико га имају а педагог и психолог школе ће дати сваком ученику савет.

Сами ученици су осмислили лого за ружичасте мајице које су овом приликом носили, и који је стајао на вратима сваке учионице у школи.

Ученички парламент

Координатори Мирјана Вуксановић и Снежана Продановић