Дан розих мајица

 

Овај дан обележава се 24. фебруара 2021. године, као и свак године последње среде у фебруару под називом „Дан розих мајица“.

Прича о Дану розих мајица:

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

У оквиру обележавања дана борбе против вршњачког насиља реализован је низ превентивних активности са ученицима, учитељима и наставницима.

Данас је дан Розих мајица: Шта он значи и како је настао представљено је ученицима кроз ппт презентацију Школа без насиља.

Активности поводом обележавања дана борбе против вршњачког насиља:

Ученици 1 и 2 разреда који су били у боравку учествовали су у изради мајица од папира на којима су остављали поруке својим вршњацима и на тај начин указали на значај толеранције и емпатије.

Ученици Вршњачког тима и Ђачког парламента израђивали су плакате путем којих су пренели поруку о поштовању права и различитости, развијању сарадње и оснаживању за ненасилну комуникацију као и ненасилно решавање конфликата.

Презентација