Посета V/2 Градској библиотеци

Дана 8.5.2018. године ученици петог два, Јована Кнежевић, наставник српског језика, и Татјана Коларски, библиотекар ОШ „Васа Стајић“ из Новог Сада, посетили су Градску библиотеку у Новом Саду.

У библиотеци на Дечјем одељењу смо учествовали у радионици „Порука пријатељства“ коју је за нас припремила библиотекар Маја Бугарски.

Први део радионице протекао је у активном разговору о библиотекама и другим установама културе, коришћењу библиотеке, књигама и читању. Посебан акценат је стављен на причу о обавезној школској лектири.

У другом делу радионице ученици су бирали поруку пријатељства и лепећи их о подлогу правили обележиваче за књиге. У питању су били одабрани цитати из књига „Мали Принц“, „Плави чуперак“ и „Лет Лионског Икара“,

Потом су ученици у кутију убацивали своје поруке пријатељства.

На крају је следило заједничко фотографисање.

Библиотекар

Татјана Коларски

WP 20180508 12 02 13 Pro


СВЕЗНАЛИЦА ПИТАЛИЦА

  У нашој школи је 17. и 18. априла 2018.год. гостовао писац Дарко Главаш. Писац се ученицима наше школе представио представом Свезналица Питалица за коју је и написао текст. Поред глумца у представи глуми и нишки глумац Стефан Младеновић.

  Представу су у Свечаној сали наше школе гледали и у њој учествовали ученици од првог до петог разреда.

  Представа СВЕЗНАЛИЦА ПИТАЛИЦА је интерактивни игроказ. Предвиђена је за узраст од 7 до 12 год. Бави се темама као што су: односи родитеља и деце, деце и старијих људи, мудрост живота, свеопшта љубав.

  Ово није класична представа која се изводи у позориштима. Она је уметнички израз једног песника који је своје стихове и приче претворио у једну прелепу игру речи и покрета. За ову представу можемо рећи и да је песнички сусрет, јер она то и јесте.

  Свака тема у представи је урађена на сатиричан начин, проткана хумором у сваком свом делу што је чини занимљивом за ширу дечју публику.

  На крају представе су у квизу мудролија (преузетих из књига Мудријаш 1 и 2) најсналажљивији ученици освојили награде - књиге.

  


Посета првака Градској библиотеци

Дана 4.10.2016.год. ученици првих разреда са својим учитељицама Бернадет Пажин, Маријом Перовић, Александром Гојковић и Татјаном Хаџић и библиотекарком Татјаном Коларски посетили су Огранак градске библиотеке „Данило Киш“ у Новом Саду.

У библиотеци су нас дочекале библиотекарке Наталија Крстин и Соња Милошевић. Оне су упознале ученике са радом њима најближе Градске библиотеке и упознале их са могућностима коришћења услуга које она пружа.

Сви ученици су добили бесплатне чланске карте за ову годину.

 


Радионица  „Водич за преживљавање“

Неколико дана после одржане радионице ТВ новинарство у нашој школи, уследио је позив главног и одговорног уредника програма за децу и младе РТВ Војводине, Весне Коњо, да наши ученици наставе рад у њиховим просторијама и обуче се за прављење ТВ прилога.

Позиву смо се одазвали, те је наших 15 ученика 15. и  22.12.2015. год. у просторијама Радио Новог Сада  учествовало у раду  радионица, које је водила Весна Коњо.

На радионицама су ученици учили како се праве ТВ прилози, гледали прилоге, а затим пробали да сами сниме прилог за емисију за младе „Водич за преживљавање“ која се емитује на РТВ Војводини. Прилоге са прве радионице анализирали смо на другој радионици, на којој су присуствовали и родитељи ученика који су желели да дођу, а затим су ученици снимали нове.

Сви ученици који су учествовали у раду радионица изразили су жељу да наставе рад и праве прилоге за емисију „Водич за преживљавање“.

                                                                                       Библиотекар

                                                                                   Татјана Коларски

                                                        


Радионица „ТВ новинарство“

У нашој школи су 30.11.2015.год. одржале радионицу „ТВ новинарство“ библиотекар Градске библиотеке, Драгана Божић, и водитељ и учесник емисије „Водич за преживљавање“, и предавач и инструктор у школи за таленте Centar Creative,Ана Скорупан. У раду радионице је учествовало 15 ученица седмог разреда.

Циљ радионице је био да се ученици упознају са основним правилима ТВ новинарства ( држање, говор, поставка, слика, звук ...) и да се заинтересују за прављење ТВ прилога.

Ученици су активно учествовали у раду. После теоријског дела ученице су у групама правиле ТВ прилоге, на задату тему, а затим смо анализирали урађене прилоге.  


Дан просветних радник

Дан просветних радника, 8. новембар, обележили смо у нашој школи радно. У понедељак 9. новембра ученици виших разреда који су се пријавили мењали су своје наставнике на часовима. Предметни наставници и учитељи помогли су ученицима да се припреме за часове које je требалo да одрже. Ученици–наставници су веома одговорно приступили  задатку.

Часови које су одржали били су занимљиви и  креативни, а ученици су пажљиво слушали своје другове-наставнике и акивно учествовали у раду.

У библиотеци, библиотекарку Татјану Коларски мењала је ученица седмог разреда Теодора Стојановић. Теодора је члан библиотечке секције, па је и упозната са радом у библиотеци.